Lyhyesti aiheena on se, kuinka Anni Kytömäen uutuuskirjan, Mirabiliksen, kanteen on käytetty tekoälykuvaa. Linkkasin tämän tuoreeltaan Discordiin huomattuani uutisen ja haluan heti alkuun poimia muutaman pointin, jotka nousivat sieltä esille:
- Kuvan näkee selkeästi tekoälyn tekemäksi. Itse en ole tekoälyn ystävä, varsinkaan tällaisessa julkaistussa teoksessa (jokainen tekee kotonaan mielestäni mitä haluaa, selitän mielipidettäni alempana), joten minullakaan ei ole ajatusta lähteä kyseistä kirjaa lukemaan. Huonoa mainosta.
- Melko ristiriitaista sanomaa siitä, kuinka tekoälyä ei haluta käyttää kirjallisuuteen, mutta samalla kansikuvan tekeminen onkin ok.
- Täytyykö tässä itse alkaa varomaan, jos tulee joskus julkaistuksi ja ei halua teokseensa tekoälyllä tehtyä kantta?
- Riskinä on, että tulevaisuudessa graafikoille on entistä vähemmän työtä, kun työ siirretään tekoälyn tuottamaksi. Trendi on tässä varmasti vain nouseva eli työn arvostus voi laskea nopeastikin ja tekoälyn käyttö kansissa vain lisääntyy.
- Tekoälyn käyttäminen ei ole ympäristöystävällistä.
Mitä ajatuksia tästä herää?
Jätin otsikon laajaksi, jotta tänne voidaan tarvittaessa palata, jos tekoälyn käyttöön liittyy jotain muuta kehitystä ihan julkaistuun kirjallisuuteen liittyen. Omaan käyttöön liittyvä keskustelu menee muihin alueiden keskusteluihin. Oma ajatusmaailmani on melko negatiivinen, mutta tänne saa toki kertoa myös aiheeseen liittyviä positiivisia ajatuksia. Muistuttelen varalta tästä säännöstä:
Väitellään asioista asiallisesti ja rakentavasti. Väittely kuuluu joskus keskusteluun, mutta ei suisteta kysymyskeskusteluja raiteiltaan tai provosoida turhaan. Ei kyseenalaisteta toisen kokemuksia. Väittelyn pitää olla rakentava, ei riita. Toisen kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä tai saada käännytettyä toista omaan kantaansa.