Timli kirjoitti: ↑26 Touko 2024 15:14
Off topic: ois kiinnostavaa, miten erilaiset sairaudet ja vammat vaikuttaa ratsastukseen. [...] Miten tällaiset ihmiset pärjäisivät ratsain fantasiamaailmassa? Pitäisiköhän jonkun taluttaa hevosta kävelyvauhtia?
Luulen että riippuu paljon sekä vamman vakavuudesta, tilanteesta, että hevosen ja ratsastajan aiemmasta koulutuksesta asiaan. Myös se, millainen hevonen on kyseessä syntyjään, on hyvä miettiä.
Lähtiessä on tietysti sanottava, että hevonen on hyötyynsä nähden hirvittävän kallis eläin, jollei koko yhteisö perustu hevosille (kuten monet keski-aasian paimentolaiskulttuurit, joissa välimatkat ovat valtavia ja hevonen on ratsun lisäksi myös liha- ja lypsykarjaa).
Jos aletaan puhua erityisen tarkkaan jalostetusta, koulutetusta ja valitusta ratsuhevosesta, saatavuus vaikeutuu ja arvo nousee entisestään.
Hevosen valinta
1. Ennen vanhaan hevosrodut olivat nykyistä matalampia. Muksahdus alas satulasta on vähän hallitumpi, ja hillittävää eläintä joku sata kiloa vähemmän.
Roomalaisajan hevosten luurangot friisinmaalta on säkäkorkeudelta suurimmillaankin n. 140 cm. 1800-luvulla kehitetty nykyinen friisiläishevonen, joka tällä historialla itseään markkinoi ritarihevosten ja antiikin ihmeiden kantakirjana, taas on jotain 170cm.
Samoin suomenpienhevonen, se vanhakantaisin versio meidän kotimaisesta kantakirjasta, on noin 120-140 cm väliltä, kun taas isommat juoksija-, ratsu- ja työtyypin suomenhevoset voi hyvin olla sen 160 cm. Tää ei myöskään välttämättä tarkoita huonompaa työhevosta - suomenpienhevosen vetoennätys on yli kaksi kertaa oma elopaino, oli muistaakseni 320-kiloinen pienhevoslinjan ori, joka veti 700. Tarkistan tän vielä lähteistä.
Hyvä katsoa myös esim. valtavaa skotlantilaista clydesdalenhevosta, joka jalostettiin maalaisjuhdista hovien paraatihevosiksi joskus uudemmalla ajalla - sen lähintä sukua eivät ole muut isot työhevoset, vaan vuoristojuhtana toimiva ylämaanponi, joka on taas sitä 130-140cm kokoluokkaa.
2. Erilaiset hevoset, ihan kuten koiratkin, sopivat eri tehtäviin. Tiettyä kantaa kun kasvatetaan nopeaksi ja säpäkäksi, niin nehän myös lähtee kuin tykin suusta - ja sitten taas toisaalta esimerkiksi joillekin amerikkalaisille espanjalaisperäisille hevosroduille on onnistuttu jalostamaan ihan oikeasti aivan mieletön karjavaisto muutaman vuosisadan aikana. Ne paimentavat nautoja hyvin vähällä vaivalla.
Eli siis se töltti/passi/peitsi, josta islanninhevoset tunnetaan, oli vielä keskiajalla melko yleinen askellaji monissa eurooppalaisissa maatiaishevosten kannoissa. Erityisesti iberiassa se oli tosi yleinen, ja sieltä se levisi amerikan hevosrotuihin. Myös mm. suomenhevoselta ja norjalaiselta pohjanhevoselta/lyngenhevoselta löytyy tölttiin vaadittava geeni edelleen.
-> Syy tähän suosioon oli se, että tölttiä on vaan
paljon helpompi ja mukavampi istua pitkiä välimatkoja kuin ravia. Erityisesti sitä suosittiin isoissa mekoissa kulkevien herrasnaisten ja mukavuudenhaluisten herrasmiesten ratsuissa. (Tämmöinen hupihevonen oli nimeltään hobby.)
Töltti katosi euroopan hevosroduista vasta suunnilleen 1700-luvulla, kun valtionsiittoloista tuli asia ja haluttiin komeita vaunuhevosia hyvien matkaratsujen sijaan. Säilyneenä kulkutyylinä se on vanhalla mantereella edelleen nimenomaan mm. mainituissa islanninhevosissa, iberian vuoristoseutujen asturianponissa ja merkittävällä tavalla mongolianhevosissa (ei ne villihevoset vaan kesyt). Toisin sanoen siis paikoissa joissa ratsastettavuus menee komeuden edelle.
Legenda kertoo, että Mannerheimin hevonen Käthy oli myös peitsari, koska hänen joku selkävaivansa teki ravissa istumisen aivan kamalaksi.
(Asiaan vihkiytymättömille: töltti/peitsi eroaa ravista siten, että hevonen polkee tasaista nelitahtista toispuoleista kamelinjuoksua hölskyttävän kaksitahtisen ristiliikkeen sijaan. Ravi on vähän hallitumman näköistä eikä semmoista töpöttävää, mutta nopeassa peitsissä istuu ihminen mukana paremmin kuin nopeassa ravissa.)
Tässä
videossa mies ja pieni viisikäyntinen islanninhevonen. Askellajit järjestyksessä käynti, ravi, laukka, töltti ja peitsi/passi.
Hepo on reipas ja sille opetettu töltti todella näyttävä ja peitsi erittäin lennokas (ns. liitopassi). Silti on helppo nähdä, kuinka paljon vähemmän kaksi viimeistä askellajia hyppyyttävät ratsastajaa raviin ja laukkaan verrattuna.
Toinen
esimerkki, jossa tölttiä vastaa "saddle rack" kahden peitsaavan jälkeen. Erittäin hyvä esimerkki islanninhevosten kilpatölttiä rennommasta, silti erittäin tarkoituksella treenatusta matkustuskäynnistä.
Amerikassa askellajiratsastus on (yllätys yllätys) viety 1960-luvun jälkeen äärimmäisyyksiin ja eläinrääkkäykseen asti, eli jos tahtoo nähdä näitä, pitää muistaa hakea "natural gaited riding" tmv. - mutta siellä on isojen plantaasien ja karjakulttuurin takia joka tapauksessa säilynyt tuo sama ominaisuus, joka euroroduilta on jalostettu pois.
Ratsun ja ratsastajan koulutus:
Pähkinänkuoressa: jos temperamentti ja askellaji vain on ratsastajalle ok, hevosen voi kouluttaa melko pomminvarmaksi.
Poliisihevosten valintakriteereihin tutustumalla voi vähän hahmottaa sitä, millaista hälinää hevonen eläimenä kestää. Toinen aivan erilainen mutta eläimeltä paljon vaativa hevosurheilun laji on vikellys, eli ratsastusvoimistelu. Myös esim. työratsastus (working equitation) tai työajo eli siis perinteinen työhevosharrastus valottavat vähän erilaisten hevosten komenneltavuutta, älyä ja koulutettavuutta erilaisiin häkkyröihin ja väkkyröihin.
Ihmisten puolesta suosittelen tutustumaan moderniin pararatsastukseen! Sieltä löytyy oikeesti kärjestä niin sokeita, kehitysvammaisia kuin halvaantuneita tai raaja-amputoitujakin huippu-urheilijoita, joiden kouluratsastustaidot on usein aivan verrattavissa vammattomiin tähtiratsastajiin.
Oman hevosen ja valmentajan kanssa kun treenaa, niin kyllä vammainenkin ratsastaja pystyy moneen. Pääsääntöisesti siis ylipäätään, hyvä ratsastaja on se, joka osaa suhteuttaa oman ratsastuksensa siihen, millaisen hevosen kyydissä on.
HUOM: Toisaalta viime aikoina on nähty hevosurheilussa aika paljon kritiikkiä esim. olympialaisten perinteisen viisiottelun ratsastusosuutta vastaan.
Viisiottelu pohjasi silloin joskus brittiherrasmiesten vuonna nakki ja pottu "hyvän sotilaan taitoihin", eli piti upseerina osata miekkailla, ampua, jne. Ja tähän kuului myös nimenomaan
vieraalla hevosella ratsastus esteiden yli.
Idea on kiehtova, mutta pari vuotta sitten nähtiin melkoista eläintenhakkausta kansainvälisessä lähetyksessä, kun kys. arvalla saatu hevonen oli voinut pahoin jo pari päivää, eikä rata mennytkään putkeen. Että tätä lajin järkevyyttä kilpaurheiluna on nyt sitten vihdoin ruvettu kyseenalaistamaan.
Viisiottelun ratsastusosuus on ehdottomasti hyvä tutustumisen arvoinen konsepti, jos fantasiatarinan ajatus tavernan lainahevosesta on tärkeä, mutta halusin tuoda tän keskustelun ilmi ensin, jos se tulee vastaan.
Aputoimenpiteet:
1. Talutus on täysin mahdollinen keino viedä apua tarvitsevalta ratsastajalta vaiva hevosen hallinnasta.
On kuitenkin huomattava, että hevonen voi silti pillastua pahassa tapauksessa, ja satulasta on yleensä aina helpompi pysäyttää laukkaan lähtevä ratsu kuin maasta käsin. Taluttaja on siinä vaiheessa jo naama turpeessa, ellei ole ihan shetlanninponista kyse - ja helposti silloinkin.
2. Toinen hyvä mahdollisuus on pitää autettavan ratsu ns. käsihevosena. Tämä tarkoittaa sitä, että myös taluttaja ratsastaa, ja pitää siis hallussa kahta hevosta yhtä aikaa.
Verrattavissa ehkä autokoulun opettajan hätäjarruun - autettava voi pitää ohjista itse ja hillitä hevosta tarvittaessa, mutta taluttaja hevosineen on henkisenä tukena ja lisävoimana vaaratilanteiden varalta.
Tässä on tietysti huomioitava, että hevosten pitää sietää toistensa läsnäoloa hyvin läheltä. Kaikki eivät ole sellaisia persoonia keskenään.
3. Älä käytä hevosta. Hevosen vaistonvarainen vastaus pelkoon on käytännössä aina juosta pakoon. Toinen keskiajalla suosittu, mutta sittemmin melkein kaikkialta muualta kuin Espanjasta ja Jenkeistä kadonnut ratsu oli
muuli, sillä muuli saa aasivanhemmaltaan erilaisen pelkoreaktion.
Hyvin usein aasit ja muulit ensijärkytyksestä jumahtavat täysin paikoilleen ja polkevat kimppuun, eivätkä pinkaise pakoon.
Joissain amerikkalaisissa kansallispuistoissa on tämän ansiosta esim. louhikkoisilla alueilla tai kanjoneissa ohjeistus, että huoltotöitä ei tehdä hevosin eikä konein, vaan ainoastaan muuleilla.
Muuli ei keskiajalla myöskään ollut mitenkään parjattu ratsu, vaan niitä näkee maalauksissa esim. italian renessanssihovien ylhäisillä herroilla. Se oli varmajalkainen ja fiksu, ja usein jopa hevosta sitkeämpi ja terveempi. Ainoa ongelma on, ettei muuli lisäänny.
4. Käyttäkää vaunuja. Reki tai vaunut on keksitty hevoselle todennäköisesti jopa ennen kuin kukaan hullu on hypännyt hevosen selkään, koska meillä on pulkat jo kivikaudelta koirien perästä ja kyntölänget jo härille ennen kuin hevonen yleistyy. Vaunuissa voi istua rauhassa ja antaa ohjauksen huoleksi jollekulle muulle.