Killan sanastoa

Tämä dokumentti sisältää sanastoa ja selitykset inside vitseille, jotka ovat saaneet alkunsa joko NaNoWriMo organisaation aluefoorumilla ennen Kirjoittajien killan perustamista tai myöhemmin Kirjoittajien killan foorumien valmistuttua. Sanastosta on siivottu pois selkeästi enemmän nanoaiheiset sanat, joita ei tällä foorumilla käytetä ja osaa on muokattu enemmän omaan suomalaiseen yhteisöömme sopivaksi.

H.E.I.N.Ä
Koska NaNoWriMo yhteisöstä lähtiessämme halusimme tehdä pesäeron nanoon tapahtumien nimien suhteen, päätimme nimetä joka heinäkuussa pidettävän CampNanon vain kuukauden mukaan. Ael myös aikanaan keksi näille kuukausille kirjoitusaiheiset nimet, jotka ovat melkein kuin Aku Ankasta peräisin olevia sudenpentuarvonimiä. Heinä tapahtuma on siis täten lyhenne sanoista ”Huimasti Etenevien Ideoita Naputtelevien Ärinätuokio”.

Housuilu
Suomenkielinen väännös englannin kielen termistä ”writing by the seat of your pants”. Kun joku siis sanoo housuilevansa se tarkoittaa, että henkilö kirjoittaa improvisoiden, ilman valmista suunnitelmaa.

H.U.H.T.I
Koska NaNoWriMo yhteisöstä lähtiessämme halusimme tehdä pesäeron nanoon tapahtumien nimien suhteen, päätimme nimetä joka huhtikuussa pidettävän CampNanon vainkuukauden mukaan. Ael myös aikanaan keksi näille kuukausille kirjoitusaiheiset nimet, jotka ovat melkein kuin Aku Ankasta peräisin olevia sudenpentuarvonimiä. Huhti tapahtuma on siis täten lyhenne sanoista ”Huimapäisyyttä Uhkuvien Haihatellen Tavailevien Ideariihi”.

Kalakeitto
Kalakeitto on yksi NaNoWriMon aikana Suomen aluefoorumilla syntyneistä meemeistä, josta joku saattaa silloin tällöin heittää jonkinlaisen vitsin. Meemi sai alkunsa HölöPöllön tarinasta, jossa päähenkilö hukkui kalakeittoon lukuisia kertoja mitä erilaisimmilla tavoilla ja heräsi myöhemmin aina uudestaan eloon.

Kick-off
Kick-off oli alun perin nanoilijoiden kesken tapahtuva tapaaminen joko livenä tai virtuaalisesti, jonka tarkoituksena oli kokoontua juhlistamaan nanon alkamista ja viettämään aikaa yhdessä. Nykyisin termiä voidaan käyttää minkä tahansa Kirjoittajien killassa järjestettävän haasteen tai pidemmän tapauksen yhteydessä.

Kynäismi
Kynäismi tarkoittaa kirjoitettua aivopierua tai kirjoitusvirhettä, joka muuttaa sanan tai jopa kokonaisen lauseen merkityksen joksikin ihan toiseksi, usein huvittavin seurauksin. Joskus näistä saattaa nähdä puhuttvan myös nanoismeina, johtuen yhteisön perustajajäsenten taustasta NaNoWriMo yhteisössä.

Lahkio
Lahkiot ovat tarinoissa riehuvia, useimmiten hyvin pahapäisiä yhteisöjä, jotka punovat Synkkiä Juonia ties kenen pään menoksi. Syntyhistoriana sanan lahko toistuva typottaminen.

M.A.R.R.A.S
Eli meidän versiomme NaNoWriMo tapahtumasta. Perushaaste on edelleen 50 000 sanaa kuukaudessa, mutta me poikkeamme kuitenkin kaavasta siinä, että jokainen saa itse määritellä oman tavoitteensa, mikäli kokee haluavansa helpomman tai vaikeamman haasteen. Tehdäksemme pesäeroa nanoon, nimesimme tapahtuman vain kuukauden mukaan. Ael myös aikanaan keksi näille kuukausille kirjoitusaiheiset nimet, jotka ovat melkein kuin Aku Ankasta peräisin olevia sudenpentuarvonimiä. Marras tapahtuma on siis täten lyhenne sanoista ”Maailmanlaajuinen Ahkerasti Romaania Raapustavien Auvoisa Syyskokous”.

Miitit, write-init
Ympäri vuoden, mutta erityisesti erilaisten vuoden mittaan järjestettävien tapahtumien aikaan, järjestetään erilaisia live-tapaamisia eri kaupungeissa ympäri Suomea. Monesti miittejä näkee myös kutsuttavan sanalla write-in, joka yleensä tarkoittaa sitä, että miitissä on tarkoitus kirjoittaa yhdessä. Yleensä miittejä näkee järjestettävän livenä, mutta toisinaan näitä voidaan järjestää myös virtuaalisesti, jos halutaan vaikkapa videopuhelun välityksellä saada mukaan ihmisiä joka puolelta maata.

Pasila
Yksi yhteisön monista meemeistä/sisäpiirivitseistä. NaNoWriMo foorumeilla aikanaan oli siis kiellettyä käyttää minkäänlaisia kirosanoja, jopa siihen pisteeseen asti, että ne oli siivottava pois jopa tekstinpätkistä, joita ihmiset halusivat jakaa muille nähtäväksi. Eräänä vuonna Pasila -sanaa alettiin käyttää kirosanan korvikkeena. Sanan käyttäminen sensuroituna kirosanana sai alkunsa Pasila tv-sarjaan liittyvästä videosta, johon oli kerätty useita kertoja kun hahmot sanovat jumalauta. Nykyisin emme vaadi käyttämään tätä itsesensuurin muotoa, mutta emme myöskään estä jos joku haluaa käyttää sitä humoristisesti itsesensuurin välineenä.

Piimä
Yksi NaNoWriMo ajoista alkunsa saaneista meemeistä, joka syntyi piimän vuonna 2022. Kick-off miitissä kuulimme tarinan erään virastotädin omistamasta homeisesta piimäpurkista ja siitä kuinka kyseinen virastotäti oli kovin järkyttynyt siitä, että jääkaappia siivoavat siivoojat olivat heittämässä hänen homeista piimäänsä pois. Kun joku totesi kyseisen piimän olleen luultavasti emotional support piimä, tämä toteamus sai kaikki tajuamaan kuinka versatiili tarinaelementti piimä on ja kuinka sen saa sopimaan tarinaan kuin tarinaan.

Puskuri
Puskurilla tarkoitetaan sitä, että ollaan jonkin kirjoitushaasteen aikataulusta edellä. Varsin yleinen puskuri monella on kerätä vähintään yhden päivän edestä ylimääräisiä sanoja, jolloin ei ole niin hirveää paniikkia, jos jonain päivänä ehtii kirjoittaa hieman vähemmän.

Sanasodat, sprintit
Sanasodilla ja spinteillä tarkoitetaan lyhyitä kirjoitusrupeamia, joiden aikana kisaillaan muiden kanssa sanamäärissä. Ryhmä kirjoittajia voi esimerkiksi sopia keskenään 15 minuutin sodasta/sprintistä, joka tarkoittaa sitä, että jokainen kirjoittaa 15 minuutin ajan ja lopuksi katsotaan kuinka paljon kukin osallistuja sprintin/sodan aikana sai kirjoitettua. Tällä tavalla toinen toista kirittäen, sanoja kerääntyy kuin huomaamatta pienissä pätkissä.

Senkki, senkismit
Senkismi ilmenee kyseisen huonekalun noteeraamisena, jopa täysin viattomilta vaikuttavissa yhteyksissä. Kun arvelet tekeväsi jotain senkin vuoksi ja tajuat ajattelevasi huonekalua, tiedät saaneesi tartunnan. Epidemiaan ei ole toistaiseksi löydetty minkäänlaista hoitoa.

SHH
Lyhenne sanoista Sekopää Hurahtanut Hullu. Yleensä tällä viitataan romaanin hahmoon, joka pimahtaa täysin ja alkaa esimerkiksi valloittaa maailmaa Jeesus-patsaiden avulla tai alkaa lahdata muita hahmoja lapiolla. Lyhenne sai alkunsa vuosia sitten tapahtuneesta tv-haastattelusta, jossa eräs toimittaja haastatteli Helsingin miitissä olleita nanoilijoita, kuvaten heistä lyhyen uutisen MTV3:n iltauutisiin.

Tapio Lappajan palkinnot
Aikanaan NaNoWriMo foorumeilla, Suomen foorumialueella alettiin vuonna 2013 jakaa vuosittain palkintoja foorumilla aktiivisesti osallistuneille tai muuten kunnostautuneille kirjoittajille. Monet palkinnot jaetaan käyttäjien ehdotusten perusteella ja mikäli ehdotuksia tulee vähän, ylläpitäjät voivat lisätä joukkoon omia ehdotuksiaan. Palkitut saavat halutessaan tulostettavan kunniakirjan todisteeksi saavutuksistaan. Vuonna 2023 palkintoja ei jaettu johtuen NaNoWriMo foorumeilla tapahtuneesta kriisistä ylläpidon väärinkäytösten vuoksi, mutta Kirjoittajien killan aikana tarkoitus on ryhtyä jakamaan palkintoja koko vuoden ajalta aina joka vuoden lopussa.

Tappalajapio
Englanniksi Traveling Shovel of Death eli TSoD. Yksi kansainvälisistä NaNoWriMo foorumeilla syntyneistä meemeistä. Monet kirjoittajat ovat vuosien aikana havainneet lapion olevan mitä loistavin murha-ase erilaisissa dekkareissa ja muissa tarinoissa, joissa hahmoja kuolee siellä ja täällä. Meemi sai alkunsa vuonna 2005 käyttäjän yangnome ansiosta ja sen jälkeen lapio on matkustanut tarinasta toiseen tappaen hahmon toisensa jälkeen.

TGIO
Lyhenne sanoista Thank God It’s Over. Monesti tätä lyhennettä käytetään jonkin haasteen aikana järjestettävien miittien yhteydessä, kun haasteen päätteeksi juhlistetaan sitä, että haaste on taas vuodeksi ohi.

Viisikymmenpäinen Hydra (englanniksi Fifty Headed Hydra)
Kirjoitushaaste, jossa tarkoitus on viiden minuutin sprintin/sanasodan aikana yrittää kirjoittaa 500 sanaa. Haaste sai alkuperänsä NaNoWriMo foorumeilta, kun joku onnistui viiden minuutin paniikkikirjoittamisen aikana saamaan aikaan 500 sanaa. Ainoat oikein kirjoitetut sanat siinä sekasotkussa olivat “fifty headed hydra”, josta tämä haaste sai lopulta nimensä.

Write-or-Die
writeordie.com osoitteessa on tarjolla ohjelma, joka estää sen, että kirjoittamisen aikana harhautuisit katselemaan kissavideoita tai prokastinoimaan mitä tahansa muutakaan. Sivustolle asetetaan aika, tavoite, vaikeusaste ja armon aste ja sitten vain kirjoitetaan. Seuraukset kirjoittamisen lopettamisesta vaihtelevat vaikeusasteen mukaan, joten sivusto voi joko antaa äänimerkin, kunnes palaat kirjoittamaan tai se voi alkaa syödä sanoja, jos harhaudut hetkeksikään toiseen välilehteen prokastinoimaan. Selainversio ohjelmasta on ilmainen, mutta saatavilla on myös 10 dollaria maksava versio, jonka pystyy asentamaan koneelle, niin että ohjelman käyttö on mahdollista myös ilman nettiyhteyttä.

Ylisuorittaminen
Monissa foorumilla järjestettävissä kirjoitushaasteissamme on jokin ennalta määritelty tavoite, jota suurin osa osallistujista tavoittelee. Esimerkiksi M.A.R.R.A.S tapahtumassa se on 50 000 sanaa kuukaudessa. Joukostamme löytyy myös niitä, jotka tähtäävät vieläkin isompiin lukemiin, kuten 100 000 sanaan kuukaudessa tai jopa siitäkin ylemmäs. Näitä henkilöitä kutsutaan yleensä ylisuorittajiksi. Niin uusien kuin vanhojenkin käyttäjien kannattaa kuitenkin muistaa, että monet kuukauden mittaisista tai sitä pitemmistä haasteistamme ovat jo itsessään ylisuorittamista, joten vaikka täällä saattaa nähdä paljon ylisuorittajiamme jupisemassa kuinka eivät pysy omissa aikatauluissaan, ei kannata tuntea alemmuudentunnetta tai harmitella sitä, kuinka ei itse pysty samaan. Olkaa fiksuja, kuunnelkaa omaa kehoanne ja kirjoittakaa oman jaksamisen ja kykenemisen mukaan. Haasteiden tarkoituksena ei ole, että kukaan rikkoisi ranteitaan niiden vuoksi