Päivitetty 12.12.2023
Tämän dokumentin tarkoitus on toimia ohjeistuksena Kiltamestareille sekä Kiltavalvojille sen suhteen, miten parhaiten hoitaa moderointitehtäviä ympäri foorumia. Tätä ohjeistusta voivat käyttää myös peruskäyttäjät, jotka saattavat ylläpitää Kirjoittajien kiltaan liittyviä ulkopuolisia ryhmiä ja sivuja, kuten Facebook-ryhmiä, Discord-serveriä yms.
Suvaitsevaisuus
Kirjoittajien kilta on sitoutunut pyrkimään siihen, että foorumi olisi paikka, johon kuka tahansa suomessa asuva tai suomalainen kirjoittaja olisi tervetullut. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yhteisömme ei salli minkäänlaista vähemmistöjen tai muiden ryhmien dehumanisointia, vähättelyä tai muuta vahingoittamista esimerkiksi ihonvärin, seksuaalisuuden, uskonnon tai muun ominaisuuden perusteella.
Moderaatio-ohjeistus
- Kun moderoit toisen käyttäjän tekemisiä tai sanomisia, ilmaise asiasi selkeästi ja jämäkästi. Kerro käyttäjälle suorin sanoin, mitä hän on tehnyt ja mitä seuraa jos ei-toivottu käytös ei lopu. Esimerkiksi: "Tällä foorumilla ei ole sallittua vähätellä ketään henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella. Jos jatkat samalla linjalla, saat kahden viikon porttikiellon." tai "Ole hyvä äläkä spämmää samaa asiaa useaan eri ketjuun. Yksi viesti yhteen paikkaan riittää. Poistan nyt ylimääräiset viestit ja jätän paikassa X olevan viestin aloilleen, mutta jos tämä jatkuu, joudun estämään pääsysi foorumille viikoksi." Kuten esimerkeistä näkyy, selkeä viesti, joka kertoo käyttäjälle, mitä hän on tehnyt väärin ja mitä seuraa jos käytöstä ei korjata. Ylimääräinen selittely ja moderointitoimenpiteiden anteeksi pyytäminen saattaa saada varsinaisen viestisi hukkumaan muuhun sisältöön. Lisäksi sinun ei tarvitse pyytää anteeksi sitä, että teet työtäsi, joka on pitää yhteisö kaikille turvallisena.
- Kun joku ottaa sinuun yhteyttä raportoidakseen jotain esimerkiksi yksityisviestillä, pyri olemaan empaattinen ja katsomaan tilannetta raportoijan näkökulmasta. Älä vähättele raportoitua ongelmaa, vaikka se saattaisikin vaikuttaa sinusta pieneltä rikkeeltä.
- Jos olet sellaisessa paikassa, ettet voi hoitaa ongelmaa itse juuri sillä hetkellä, pyri saattamaan ongelma myös muun ylläpidon tietoon, jotta joku muu voi ottaa asian hoitaakseen mikäli ehtii paikalle ensin. Ennen kaikkea muista kuitenkin aina vastata saamaasi viestiin jotenkin ja antaa käyttäjälle jokin aikamääre, jonka sisällä pystyt lupaamaan, että tutkit asiaa. Esim. "Kiitos ilmoituksesta. Juuri nyt en ole kotona, mutta välitän viestin myös muulle ylläpidolle ja mikäli kukaan heistä ei ole ehtinyt hoitamaan asiaa ensin, olen itse kotona 2 tunnin kuluttua, jolloin minulla on enemmän aikaa selvittää tämä asia. Lukitsen ongelmakäytöstä sisältävän ketjun väliaikaisesti, jotta se ei eskaloituisi tuon enempää."
- Jos moderointitilannetta joutuu kommentoimaan julkisesti, pidä tiedot faktuaalisina ja varmista, että et syyllisty pilkkaamaan kumpaakaan osapuolta. Esim. "Käyttäjä X on saanut ensimmäisen varoituksen käytöksestään. Toisesta kerrasta seuraa väliaikainen porttikielto."
- Pyri toimimaan läpinäkyvästi ja vastuullisesti. Tämä tarkoittaa, että aina isompien moderointitoimenpiteiden kohdalla ilmoitat moderoinnin lokikirjaan, mitä olet tehnyt ja miksi. Yksinkertaisia toimenpiteitä, kuten ketjun tai viestin siirtäminen paikasta A paikkaan B, ei tarvitse ilmoittaa lokikirjaan. Niistä pitäisi kuitenkin aina ilmoittaa viestin kirjoittaneelle käyttäjälle joko yksityisviestillä ja/tai kirjoittamalla suoraan ketjuun, mitä on siirretty ja miksi, jotta käyttäjä ei ala ihmetellä, mihin se oma ketju on yhtäkkiä hävinnyt.
- Toimenpiteitä, jotka tulisi aina ilmoittaa lokikirjaan jossain muodossa, ovat kaikki vähänkään rajummat moderointitoimenpiteet eli käytännössä
- porttikiellon antaminen käyttäjälle joko pysyvästi tai väliaikaisesti
- varoituksen antaminen käyttäjälle moderointityökaluja käyttäen
- käyttäjän kirjoittaman viestin tai ketjun poistaminen/piilottaminen
- käyttäjän kirjoittaman viestin tai ketjun editoiminen.
- Kaikille käyttäjille näkyvään lokikirjaan pyritään kirjoittamaan lyhyt selonteko kulloisestakin tapauksesta siten, että käyttäjien nimiä ei mainita. Lokikirjan ei ole tarkoitus olla häpeäpaalu, jossa kohotetaan väärintekijöiden nimet ja naamat tikun nokkaan muiden nähtäville. Ylläpidolle näkyvällä omalla alueella pitää kuitenkin siellä olevaan lokikirjan leikkaamattomaan versioon kirjoittaa selonteko nimien kanssa, jotta koko ylläpidolla on varmasti kokonaiskuva tapahtuneesta tilanteesta. Lisäksi jos joudut osana moderointitoimenpiteitä poistamaan viestejä, muista ottaa viesteistä kuvakaappaukset ennen poistoa ja liitä ne osaksi ylläpidolle näkyvää selontekoa tapauksesta, jotta tapahtuneesta on olemassa tarvittaessa todistusaineistoa. Ylläpidon piilohuoneeseen on postattu yhteiseksi tarkoitetut imgbox-tunnukset, jonne kuvat voi ladata talteen.
- Jos et ole varma, miten toimia jonkin moderointitilanteen kohdatessasi, kysy mieluiten neuvoa ja apua muilta ylläpidon jäseniltä ennen kuin toimit harkitsemattomasti. Jos jokin tilanne eskaloituu kunnon sodaksi asti, on täysin sallittua kirjoittaa ketjuun viesti, jossa ilmoittaa lukitsevansa ketjun siihen asti, että ylläpito on saanut lukea lähetetyt viestit ajan kanssa ja päättää, mitä seurauksia tilanteesta kellekin tulee. Tällaisissa todella isoiksi paisuneissa tapauksissa, joissa on useampi käyttäjä osallisena, on suositeltavaa puhua tapauksesta koko ylläpidon kesken ja tehdä moderointitoimenpiteet yhdessä mietityn päätöksen pohjalta sen sijaan, että yrität selvittää koko tilanteen yksin.
Milloin poistaa viesti tai editoida sitä?
- Ensisijaisena tulisi olla, että mitään ei poisteta, sillä tarkoitus ei ole vaientaa ihmisiä, vaikka heillä olisikin epäsuosittuja mielipiteitä jostain aiheesta. Tämä tarkoittaa sitä, että pyrimme poistamaan foorumilta ainoastaan viestit, jotka selkeästi kaikista mahdollisista kulmista katsottuna ovat tarkoituksellista vihapuhetta jotain vähemmistöä tai ihmisryhmää kohtaan. Muista kuitenkin jopa näissä tapauksissa AINA ennen poistamista ottaa kuvakaappaukset poistoon menevistä viesteistä ja tallenna ne moderaatio-alueelta löytyvään laajempaan lokikirjaan raportin kirjoittamisen yhteydessä, jotta tilanteesta on olemassa todistusaineistoa tarvittaessa. Vihapuheen poistamme foorumilta siksi, ettei kenenkään vähemmistöön kuuluvan tarvitsisi sitä lukea ja jotteivät mahdolliset uudet jäsenet myöskään törmäisi siihen ja saisi sellaista käsitystä, että katsoisimme vihapuhetta sormien läpi. Lisäksi vihapuheen poistaminen välittää myös öyhöttäjille sen viestin, että me todellakaan emme hyväksy vihapuhetta missään muodossa.
- Jos huomaat jonkun viestissä sopimatonta kielenkäyttöä (esimerkiksi överiksi menevä kiroilu), pyri viestin editoimisen sijaan ensisijaisesti pyytämään käyttäjää muokkaamaan viestiään itse. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että esimerkiksi rankemmista aiheista puhuttaessa käyttäjä unohtaa laittaa viestiinsä vaadittavat sisältövaroitukset. Näissä tapauksissa moderoinnin on sallittua lisätä sisältövaroitukset käyttäjän puolesta, jotta muut eivät vahingossa törmäisi mahdollisesti triggeröivään sisältöön.
Näissä tapauksissa muokkauksesta on aina ilmoitettava moderoinnin lokikirjaan sekä käyttäjälle itselleen yksityisviestillä. Muokkauksen voi myös editoida muokattavan viestin loppuun, jotta ketjuun tulevillekin on selvää, mikä on käyttäjän itsensä kynästä ja mikä taas on moderaattorin tekemä muokkaus. Esimerkiksi:-
Moderaattorin viesti:
Syömishäiriötä koskeva kommentti piilotettu sisältövaroituksen ja spoiler-tagien taakse. - Moderaattori Z, päivämäärä ja kellonaika.
- Southpaw
Koodi: Valitse kaikki
[mod=username]Syömishäiriötä koskeva kommentti piilotettu sisältövaroituksen ja spoiler-tagien taakse. - Moderaattori Z, päivämäärä ja kellonaika.[/mod]
-
Ole esimerkkinä muille
Moderointi voi joskus olla hyvinkin kovaa ja hankalaa työtä, sillä moderaattoriasemasta huolimatta jokainen meistä on samalla myös yhteisön jäsen. Jotta sekä käyttäjille että sinulle itsellesi olisi selvää, milloin puhut moderaattorina, voit käyttää foorumille luotua mod-tagia, joka näyttää moderaattoriviestit korostettuna muusta tekstistä ja tekee selkeäksi sen, että et puhu nyt vain jäsenenä, vaan moderaattorin/ylläpitäjän ominaisuudessa. Vastaavasti jos olet osallisena keskustelemassa jostain mielipiteitä jakavasta aiheesta, voit viestiesi alussa muistaa mainita, että mielipiteesi ovat omiasi sen sijaan, että puhuisit tilanteessa koko ylläpidon puolesta.
Ohjeita peruskäyttäjille
Myös ylläpito ja moderaattorit ovat ihmisiä, joten luonnollisesti meiltäkin voi jäädä asioita huomaamatta. Toivomme, että ongelmatilanteita nähdessään käyttäjät eivät ryhtyisi minimoderaattoreiksi verenhimo silmissään, vaan sen sijaan raportoisivat ongelmatilanteet ylläpidolle joko suoraan yksityisviesteillä tai painamalla ongelmallisen viestin yhteydessä olevaa huutomerkkinappia.
Jos et tule toimeen jonkun tietyn käyttäjän kanssa, on myös sallittua mennä kyseisen käyttäjän profiiliin ja lisätä hänet vihamieheksi. Tällä tavalla kykenet blokkaamaan haluamasi käyttäjän niin, ettet näe hänen viestejään enää. Vastaavasti lisää ystäväksi-ominaisuus lisää käyttäjiä ystäviksi ja kykenet ystävälistaltasi näkemään, ketkä heistä ovat paikalla ja ketkä poissa.
Millaisia seuraamuksia eri rikkeistä voi tulla?
Rikkeet on jaettu vakavuuden mukaan kolmeen kategoriaan: pieni, keskisuuri ja vakava. Seuraamukset määräytyvät rikkeen vakavuuden mukaan.
Pienet rikkeet
Pieniä rikkeitä ovat kaikenlaiset häiritsevät, mutta kokonaisuutta ajatellen ei niin haitalliset asiat. Muutamia esimerkkejä ovat:
- liiallinen kiroilu
- liian häiritsevä/hyper gif-kuvake joko avatarina tai allekirjoituksessa
- spämmääminen
- sisältövaroitusten käyttämättä jättäminen usein ja toistuvasti
- toksisuuteen kallistuva käytös, kuten vaikka liiallinen negatiivisuus
Keskisuuret rikkeet
Tähän kategoriaan lukeutuvat esimerkiksi:
- toisen käyttäjän kiusaaminen ja häirintä joko nimittelemällä/herjaamalla tai vähättelemällä
- toisen käyttäjän genrevalinnan väheksyminen tai pilkkaaminen
- plagioiminen, muiden tekemien töiden väittäminen itse tehdyiksi sekä tekoälyn käyttö omissa tuotoksissa
- seksuaaliset tai väkivaltaiset tekstejä koskevat keskustelut K18-alueen ulkopuolella
- alaikäisen käyttäjän liittyminen K18-alueelle
- kaupallinen mainonta mainostukselle tarkoitetun foorumialueen ulkopuolella.
Suuret rikkeet
Tähän kategoriaan kuuluvat ne kaikkein alhaisimmat ja pahimmat rikkeet, joita käyttäjä voi foorumilla tehdä. Listaan lukeutuvat muun muassa:
- toisen käyttäjän uhkaileminen väkivallalla
- toisen käyttäjän ahdistelu seksuaalisesti iästä riippumatta
- muiden käyttäjien henkilökohtaisten tietojen levittäminen eli doxxaaminen
- vihapuhe ja muu eri ihmisryhmiin ja vähemmistöihin kohdistuva tarkoituksellinen häirintä
- esiintyminen toisen käyttäjän nimellä
- perättömien tietojen ja valheiden levittäminen muista käyttäjistä
- ylläpito- tai moderaattorioikeuksien räikeä väärinkäyttö esimerkiksi rankaisemalla käyttäjiä perusteettomasti tai muuten käyttämällä omaa valta-asemaa yhteisölle haitallisella tavalla
Näin suurista rikkeistä käyttäjä menettää ensin väliaikaisesti oikeutensa kirjoittaa foorumille ja moderaattorin tai ylläpitäjän tapauksessa myös ylläpito-/moderointioikeutensa 1-2 viikon ajaksi, jona aikana ylläpito tutkii todisteet käyttäjän käytöksestä. Mikäli todetaan, että käyttäjä on syyllinen, hän saa lopullisen porttikiellon koko yhteisöstä. Epäselvissä tapauksissa kysytään ennen porttikieltoa kaikkien osapuolien näkemystä siitä, mitä tilanteessa tapahtui, ja tutkitaan asiaan liittyvät keskustelut ja kommentit näiden kertomusten pohjalta, ennen kuin päätetään mitä tehdä. Jos käyttäjä todetaan saatavilla olevien todisteiden ja kertomusten valossa syylliseksi, hän saa lopullisen porttikiellon koko yhteisöstä.
Foorumin ikärajan rikkominen
Foorumin ikärajan rikkominen itsessään kuuluisi vakavuudeltaan keskisuuriin rikkeisiin, mutta koska tämä rike hieman poikkeaa muista tavanomaisista rikkeistä, olemme päättäneet suhtautua tähän omana kategorianaan. Jos foorumilta löydetään alaikäisiä käyttäjiä, jotka selkeästi rikkovat 15 vuoden ikärajoitustamme, käyttäjää vaaditaan ilmoittamaan syntymäpäivänsä, mikäli hän ei ole tehnyt sitä profiilissaan. Tämän jälkeen käyttäjälle asetetaan moderaatiotyökaluja käyttäen porttikielto foorumille siten, että porttikielto loppuu automaattisesti sinä päivänä kun käyttäjä on ilmoittanut todella täyttävänsä 15 vuotta.